Süleyman Üstün’ü andık

23 Mayıs 2016
Süleyman Üstün’ü andık
19 Mayıs 2007’de yitirdiğimiz Süleyman Üstün’ü aramızdan ayrılışının dokuzuncu yılında, 19 Mayıs 2016 Perşembe günü Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında andık.
Büyük işçi önderi Kemal Türkler’in, işçilerin eğitimi alanındaki yaratıcı ve  özverili çalışmaları nedeniyle “işçi sınıfının Süleyman’ı” adını taktığı Süleyman Üstün, ülkemizin en parlak sendikal eğitimcilerinden biriydi.
 
Hep halkın safında
1927’de Tekirdağ’da bir çiftçi ailesinde doğan Süleyman Üstün Kepirtepe Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra köy öğretmeni olarak göreve başladı. 1960’ların devrimci öğretmen hareketine yön veren Türkiye Öğretmenler Sendikası TÖS’ün kurucularından oldu. Emperyalizme ve gericiliğe karşı bağımsızlık, laiklik, demokrasi mücadelesi içinde sosyalizmi benimsedi. Öğretmen hareketinden işçi hareketine geçiş yaptı. 1960’ların ve 1970’lerin devrimci yükseliş dönemlerinde DİSK saflarında sayısız işçiyi eğitti. 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’nin örgütçüleri arasında yer aldı. 1960’ların işçi ve halk hareketini boğmak için emperyalizmin ve işbirlikçi büyük burjuvazinin tezgâhladığı 12 Mart 1971 askerî darbesine karşı ülke içinde, 1970’lerin görkemli devrimci dalgasını boğmak için yine aynı çevrelerin düzenlediği 12 Eylül 1980 askerî darbesine karşı sürgünde mücadelesini sürdürdü. 19 Mayıs 1991’de Türkiye’ye geri döndü. Birleşik Metal-İş, Harb-İş ve Petrol-İş’te sendikal eğitimci olarak çalıştı.
İşçi eğitimciliğinin yanı sıra öğretmen boykotlarının, işçi grevlerinin örgütleyicisi, 1 Mayıs’ların, büyük mitinglerin unutulmaz ajitatörü olan Süleyman Üstün, Mustafa Suphi’lerin, İsmail Bilen’lerin örgütü TKP’nin devrimci sıra neferiydi. Kadın hareketinin, gençlik hareketinin, köylü-kooperatif hareketinin, kamu emekçisi hareketinin yakın dostuydu.
 
Anma töreni
TKP 1920 İstanbul İl Örgütü’nün düzenlediği 19 Mayıs 2016 törenine, Süleyman Üstün’ün eşi Fatma Üstün, kızları ve torunları, İKD’li kadınlar, TÜM-İGD’li gençler, işçi ve öğretmen hareketinden dostları ile TKP 1920’li yoldaşları katıldı.
Anma töreni, mezarlık girişinden Süleyman Üstün’ün kabrine kadar yürüyüşle başladı. Kabri başında bağımsızlık, laiklik, demokrasi, sosyalizm mücadelesinde yitirdiğimiz bütün devrimciler için saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı, şiirler okundu, anılar anlatıldı. Konuşmalarda vatan, cumhuriyet ve emek düşmanı emperyalizm ve işbirlikçilerine karşı birleşmenin önemi vurgulandı. AKP iktidarının işçi sınıfına, şehir ve köy emekçilerine, Türkiye halkının bütününe, komşu halklara düşman olduğu belirtildi. Süleyman Üstün’ün mücadelesini örnek alarak gericilerin padişahlık, halifelik, başkanlık rüyasını yarıda keseceğimiz, Türkiye halkına yeni bir Sevr dayatan Amerikancı-NATO’cu karşıdevrimi boşa çıkaracağımız bir kez daha ilan edildi.